آشپزی ایرانی، با قرنها تجربه علمی و عملی، یکی از کاملترین ترکیبات غذایی را شامل میشود. نگاهی گذرا به خورشها و آشهای ایرانی این نکته راتاییدمی کند که ایرانیان با شناختی دقیق از مواد غذایی و ترکیب آنها با یکدیگر برای غنی شدن هر چه بیشتر غذاها به بازده خوبی دست یافته بودند. ترکیب غلات، حبوبات، سبزیها و پروتئین حیوانی در همه آشها دیده میشود.
صبحانه از جمله غذاهای اصلی در فرهنگ ایرانی بوده است که اکنون جایگاه سابق خود را ندارد. عدسی و حلیم که تا همین اواخر صبحانه رایج مردم بسیاری از مناطق ایران بود، ترکیب مناسبی از غلات (گندم) و حبوبات (عدس) و همچنین گوشت سفید(موجود در حلیم که معمولاً گوشت بوقلمون است) به اضافه مقادیری روغن (افزایش انرژیزایی) است. به دلیل تقاضای زیاد برای این صبحانه کامل، یکی از مشاغل عدسیفروشی بود که اکنون تقریباً از بین رفته است.
از لحاظ شباهت غذایی، خورشت های ایرانی بی شباهت به غذاهای هندی نیست با این تفاوت که در آنها کمتر از فلفل استفاده شده است؛ حتی سبک دم کردن پلو هم در آشپزی ایرانی و هندی بسیار شبیه به هم می باشد. کباب های ایرانی هم بی شباهت به غذاها و کباب های یونانی و ترکی نیست. کلا غذاهای ایرانی در مقایسه با اکثر غذاهای کشورهای غربی به زمان بیشتری برای آماده سازی نیاز دارد.